De barmhartige Samaritaan
H

et is het altijd verademend als mensen goede en mooie dingen doen. Gelukkig gebeurt dat nog steeds. In deze tijd waarin er zoveel verdriet, strijd, haat in deze wereld is. Soms lijkt het wel of een mensenleven niets meer waard is. Hoe anders is het in dit verhaal. Het gaat over een man die goed is zelfs voor zijn vijand. Hij schrikt er niet voor terug zijn leven te wagen terwijl andere nette mensen doorlopen. Lees het verhaal.

  • Het verhaal uit de Bijbel

    Bijbelboek Lukas 10 vers 25 t/m 37

    Aanleiding:

    25 En zie, een wetgeleerde stond op om Hem (Jezus) te verzoeken, en zei: Meester, wat moet ik doen om het eeuwige leven te beërven (krijgen)?

    26 En Hij (Jezus) zei tegen hem: Wat staat er in de Wet geschreven? Wat leest u daarin?

    27 Hij (de wetgeleerde) antwoordde en zei: U zult de Heere, uw God, liefhebben met heel uw hart, met heel uw ziel, met heel uw kracht en met heel uw verstand, en uw naaste als uzelf.

    28 Hij (Jezus) zei tegen hem: U hebt juist geantwoord. Doe dat en u zult leven.

    29 Maar hij (de wetgeleerde) wilde zichzelf rechtvaardigen en zei tegen Jezus: Wie is mijn naaste?

    Verhaal van Jezus:

    30 Jezus antwoordde en zei: Een man ging van Jeruzalem naar Jericho en viel in de handen van rovers, die hem de kleren uittrokken, hem daarbij slagen toedienden en hem bij hun vertrek halfdood lieten liggen.

    31 Toevallig kwam er een priester langs dezelfde weg, en toen hij (de priester) hem (de man) zag, ging hij aan de overkant voorbij.

    32 Op dezelfde manier ging het ook bij een Leviet, toen hij op die plek kwam en hem (de man) zag, ging aan de overkant voorbij.

    33 Maar een Samaritaan die op reis was, kwam in zijn buurt, en toen hij hem zag (de man), was hij met innerlijke ontferming bewogen.

    34 En hij ging naar hem toe, verbond zijn wonden en goot er olie en wijn op. Hij tilde hem op zijn eigen rijdier, bracht hem naar een herberg en verzorgde hem.

    35 En toen hij de volgende dag wegging, haalde hij twee penningen tevoorschijn, en hij gaf ze aan de waard en zei tegen hem: Zorg voor hem, en wat u verder aan kosten maakt, zal ik u geven als ik terugkom.

    Jezus stelt een vraag:

    36 Wie van deze drie denkt u dat de naaste geweest is van hem die in handen van de rovers gevallen was?

    37 En hij zei: Degene die hem barmhartigheid bewezen heeft. Jezus zei tegen hem: Ga heen en doet u op dezelfde manier.

  • Waar gaat het over?

    De aanleiding van dit bekende verhaal is de vraag van een wetgeleerde. Zo iemand was in die tijd een leraar en uitlegger van de wet van Mozes en een Joodse rechtsgeleerde. Hij heeft een vraag aan Jezus: hoe kom ik aan het eeuwige leven? Hoe kan ik zorgen dat ik daar aanspraak op maak?

    Dat is op zichzelf een goede vraag en het zou mooi zijn als veel meer mensen deze vraag zouden stellen. Alleen lijkt het alsof er wat achter de vraag zit. Is de man echt benieuwd naar onderwijs van Jezus of wil hij eigenlijk zelf vertellen hoe het zit?

    Jezus vraagt de man wat er in de wet staat. Deze wetten waren in die tijd heel belangrijk en vormden de basis van de samenleving. De wetten zijn door God zelf gegeven. We kunnen ze nog steeds teruglezen in het eerste gedeelte van de Bijbel.

    De wetgeleerde weet het antwoord natuurlijk precies want dit was zijn vak: Je zult de Heere je God liefhebben met heel je hart en ziel, met alle kracht en met heel je verstand en je naaste als jezelf. Jezus bevestigd dat hij het goed gezegd heeft en draagt hem op dit in de praktijk te brengen.

    Maar dan gaat het mis, want… de wetgeleerde wil zelf bepalen wie zijn naaste is. Zodat hij toch nog wat nuances kan maken en een beetje de regie kan houden. Misschien voelt hij ook wel aan dat hij er toch eigenlijk niet helemaal aan voldoet.

    Jezus vertelt vervolgens het verhaal over de barmhartige Samaritaan. Het is een bekend verhaal waarin een man op reis is en in de handen van rovers valt. Ze beroven de man, kleden hem uit, slaan hem en laten hem halfdood achter.

    Daarna komt er als eerste een priester langs. Een priester in die tijd is iemand die werkte in de tempel van God en offers bracht. Een priester droeg gewijde kleding en zag er dus echt uit als een geestelijke. Echter gaat de man op afstand voorbij.

    Daarna komt er als tweede een Leviet langs. Een Leviet was een knecht van de priester en droeg zorg voor de praktische zaken zoals bijvoorbeeld schoonmaak, zang, muziek en allerlei praktische zaken in de tempel en godsdienst. Maar ook de Leviet gaat voorbij.

    Als derde komt er een Samaritaan langs die op reis was. Een Samaritaan hoorde niet bij het volk van Israël en ze konden elkaar eigenlijk ook niet zien. Daarom is dit voorbeeld ook wel heel scherp. De Samaritaan toont namelijk bewogenheid en ontfermd zich wél over de man.

    Hij verbind de man, reinigt zijn wonden en laat hem door zijn eigen rijdier naar een herberg brengen en verzorgd hem daar. Als hij weg gaat geeft hij de waard van de herberg geld en vraagt of hij voor de man wil zorgen. Verder geeft hij aan alle extra kosten te vergoeden als hij terugkomt.

    Jezus rond hiermee het verhaal af en vraagt aan de wetgeleerde: wie denk je dat de naaste is voor de man die in dit verhaal in de handen van de rovers was gevallen? De wetgeleerde antwoord: “Degene die hem barmhartigheid bewezen heeft”. Opnieuw vraagt Jezus hem dit in de praktijk te brengen.

  • Wat kun je hiermee?

    Het verhaal over de barmhartige Samaritaan is een verhaal wat Jezus verteld om de wetgeleerde en ons wat te leren. Onze offers zijn onvoldoende, maar Jezus heeft alles gedaan.

    Je toekomst
    Denk na over je toekomst. In het verhaal wordt was de aanleiding dat de wetgeleerde zich bezig hield met zijn toekomst. Je kunt nadenken hoe het met jouw toekomst zit. Leef je alleen voor het hier en nu of zoek je het toekomende?

    Hoe doe je dat?
    Zelfs terwijl de wetgeleerde mogelijk verkeerde bedoeling had was Jezus bereid hem onderwijs te geven. Dit laat iets zien van de genade van God. Bedenk eens eerlijk hoe jij leeft en hoe Jezus jou zou beoordelen? Voldoe je of heb je zelf genade nodig?

    Voorbeeld en boodschap
    De vreemdeling (Samaritaan) in het verhaal geeft het goede voorbeeld. Voor de godsdienstigen was dit best bijzonder. Dat is ook juist het bijzondere van het Evangelie. Dat andere mensen soms zoveel meer begrijpen. Besef dat de boodschap van God voor iedereen bedoeld is ook voor jou!

    De man die beroofd werd
    Jezus vraagt geen offers of theorie, maar het gewoon in de praktijk te brengen. Zoals de Samaritaan zich opofferde zo heeft Jezus het grootste offer gebracht door te sterven aan het kruis voor de zonden van mensen. Je kunt Jezus dus ook vergelijken met de Samaritaan. Hij zal zich over je ontfermen als Hij jou vindt. Zou je dan niet heel blij zijn?