Wie zijn de profeten in de Bijbel?

Op basis van Bijbelboeken: Jesaja t/m Maleachi

Profeten in de tijd van de Bijbel waren gewone mensen, maar hadden wel een speciale opdracht of bijzondere gaven. Eigenlijk waren het geestelijken in die tijd. Er waren in de tijd van Israël ook wel profeten scholen waar zij les kregen en dingen van God leerden. Profeten werden vaak geraadpleegd door koningen, maar ook door het gewone volk voor raad en advies.

Sommige profeten moesten soms ook best heel streng zijn. Vaak werden door hen de straffen van God voorzegt. Bijvoorbeeld de wegvoeringen van het volk van Israël. Let op dat God met deze waarschuwingen altijd een goede bedoeling had. Hij wil dat de mensen zich tot hem bekeren en weer helemaal voor Hem gaan leven.

Was iedere profeet een echte profeet?

In de tijd van Israël waren er veel profeten. Maar niet iedere profeet werd geleid door de Geest van God. Er waren ook profeten die leugens vertelden (profeteerden). Hun boodschap was dus niet waar. Zij waren valse profeten en onbetrouwbaar. Dat maakte het soms wel lastig. Want wat is nu waarheid?

Profeten in de Bijbel

In de Bijbel zijn ongeveer 17 boeken van profeten opgenomen. Hiermee is hun boodschap opgenomen in de Bijbel en deze kunnen we nu lezen. Als je in deze boeken gaat lezen, dan zul je merken dat het niet altijd gemakkelijk is.

Profeten schrijven vaak over oordeel en roepen op tot bekering en berouw. Er wordt vaak tegen verkeerde dingen gewaarschuwd. Soms in heel beeldende en directe taal. Ook krijgen profeten soms bijzondere visioenen of moeten ze opmerkelijke opdrachten uitvoeren.

De verhalen van de bekendste profeten zijn op genomen in de volgende Bijbelboeken:

  • Jesaja
  • Jeremia
  • Ezechiël
  • Daniël

Andere profeten in kleinere Bijbelboeken zijn:
Hosea, Joël, Amos, Obadja, Jona, Micha, Nahum, Habakuk, Zefanja, Haggaï, Zacharia, Maleachi.

Na het Bijbelboek Maleachi eindigt het Oude Testament, het eerste gedeelte van de Bijbel. Het is wel goed om te weten dat er in de Bijbel veel meer profeten voorkwamen. Je komt dit in de geschiedenissen van het volk van Israël tegen.

Wat kun je hiermee?

Ook in deze tijd zijn er veel religieuze boodschappen. Maar er zij ook veel mensen die een boodschap brengen waardoor je uiteindelijk niet gered wordt! Daarom is het heel goed om te controleren of de boodschap klopt. Is deze echt van God? Dat kunnen we leren van de profeten.

Maar hoe weet je nu dat een boodschap klopt? Christenen gebruiken hiervoor de Bijbel, het boek van God als leidraad. In de Bijbel kun je lezen wat God wil. Ik besef dat dit voor jou een hele zoektocht kan zijn naar de waarheid.

Hoe gaat dat nu?

Binnen kerken en christelijke gemeenschappen zijn  mensen die veel van God weten en dit verder uitleggen. Bijvoorbeeld dominees en evangelisten. Zij zijn eigenlijk ook profeten. Ze worden door de Heilige Geest van God geleid. Daardoor kunnen ze ook goed uitleggen wat de bedoeling van God is.

De profeten in de Bijbel profeteren vaak over de komende Messias. Hier wordt Jezus Christus mee bedoeld. Een bekend voorbeeld is het Bijbelboek van de profeet Jesaja in hoofdstuk 53. In dit gedeelte wordt voorzegt dat Jezus zou komen en wie Hij is.

Hij wordt omschreven als een man die onze smart en ziekten kent en zelfs ook overneemt. Door Zijn striemen en lijden kunnen wij genezen en gered worden als we in Hem geloven. Als je het stuk leest kun je eigenlijk al lezen wie Jezus is en wat Hij zou gaan doen. Belangrijke vraag is wel: doet dit wat met je?

Wat kun je hiermee doen?

  • Wees alert op welke boodschappen je krijgt. Is dit ook een boodschap van God?
  • Lees Bijbelboek Jesaja 53 eens door. Wat vind je van wat je leest?
  • Heb je een idee hoe je de ware boodschap van God kunt herkennen? Vraag het eens aan iemand die al gelooft.
  • Blijf meelezen als er straks verder over Jezus uitgelegd wordt.
Article by Arjan Lobbezoo