De toren van Babel

Gebaseerd op Bijbelboek Genesis hoofdstuk 11

Thuis in ons gezin zijn we regelmatig bezig met de app ‘Duolingo’. Dit is een app waarin je interactief diverse talen kunt leren. Gewoon op je smartphone of tablet.

Zo komen er bij ons allerlei talen langs: Engels, Duits, Spaans, een keer een tijdje Chinees. Reuze interessant! Je verdiepen in een andere taal geeft dat je anderen kunt gaan begrijpen.

Eens sprak iedereen dezelfde taal. Weet je hoe het komt dat er zoveel talen en dialecten zijn gekomen? Dat kun je lezen in het bijbelverhaal over de toren van Babel.

Het verhaal

Na de schepping en zondvloed spraken de mensen op de aarde één taal. Iedereen sprak met dezelfde woorden en men begreep elkaar. We weten niet precies welke taal dit geweest is. Het betreft de oorspronkelijke taal die de mensen kregen na de schepping.

Na de zondvloed gaf God de opdracht aan Noach en zijn nageslacht om zich te gaan verspreiden over de aarde. Alleen hebben de mensen daar niet zoveel zin in. Ze willen liever bij elkaar blijven om een naam op te bouwen. Op reis gaan geeft veranderingen en onzekerheden.

De mensen gaan in tegen de opdracht van God en bedenken een plan. Ze gaan een toren bouwen waarvan de top in de hemel reikt. Zo kunnen ze een wereldstad opbouwen met een centraal punt wat in de wijde omgeving zichtbaar is.

Ik denk dat de mensen die toen op aarde leefden tot grote zaken in staat waren. Misschien wel veel meer dan dat wij denken. God ziet ook dat de toren het begin is van een groter plan. De mensen zijn in staat zich met grote snelheid verder te ontwikkelen. Er staat dat niets wat ze willen onmogelijk zal zijn.

God wilde dat de mensen zich zouden verspreiden want Hij heeft Zijn eigen plan. Daarom daalt Hij af op de aarde om de talen te verwarren. Dit gebeurt en de bouwers kunnen elkaar niet meer verstaan en raken in verwarring. De mensen vallen uiteen in groepen die een nieuwe taal spreken en verspreiden zich alsnog over de aarde.

Wat kun je hiervan leren?

Bouwen en ontwikkelen is op zichzelf niet verkeerd. Maar God heeft ook een plan. Het plan wat je kunt lezen in de Bijbel. In dit verhaal en het plan gaat verder via Abraham, zijn nageslacht en anderen… en uiteindelijk wordt de beloofde Messias (redder) geboren in Bethlehem.

Maar hoe zit het dan nu? Mogen we Duolingo gewoon gebruiken, verbindingen leggen, ons zelf ontwikkelen, met elkaar mooie dingen maken? Vindt God dat dan wel goed? Hoe zit dat dan?

Ja, ik denk dat God dit goed vindt! Tot op zekere hoogte in ieder geval. Want bij alles wat we doen kunnen we ons afvragen wat de wil van God is. We kunnen onszelf iedere keer de vraag stellen: “Past ons plan in het plan van God?”

Hoe kun doe jij dat doen?

Hoe kun jij de wil van God begrijpen in de dagelijkse dingen die je doet? De wil van God is te lezen in de Bijbel. Je kunt lezen hoe Hij genadig wil zijn. Door Zijn Geest kan God je leren of je plannen kloppen met wat Hij wil. Je voelt het dan als het ware aan, omdat Hij je leidt.

Om het wat praktischer te maken zou je de volgende dingen kunnen afvragen bij een plan wat je hebt. Wat is precies je bedoeling? Doe je er bewust goede dingen mee? Doe je anderen niet tekort? enz.

Maar het belangrijkste is dat je leert om God gehoorzaam te zijn en gaat begrijpen  en geloven dat God door het sturen van Zijn zoon Jezus je alles wil geven. Dit is het grote plan van God!

Praktische tips om over na te denken:

  • Je kunt de Bijbel lezen in verschillende talen. Bijvoorbeeld in het Engels of een andere taal. Probeer dit eens als je meerdere talen machtig bent.
  • Bedenk wat jij zelf voor plannen hebt en aan het opbouwen ben. Ga na of dit in het plan van God past. Zie bovenstaande tips.
  • Gods Boodschap is universeel en voor ieder volk, taal of stam. Eenmaal zal er weer eenheid komen. Bedenkt wat je al weet van het grote plan van God!
  • Babel betekent in de oorspronkelijke taal verwarring. Ook heeft het iets te maken met verkeerde aardse machten (Babylon). Bedenk welke machten jou beheersen en wat God voor je zou kunnen betekenen. Kun je wat met Zijn plan?
Article by Arjan Lobbezoo