Wat je wél moet doen

Wat een tijd! Veel mensen zijn ziek. Er is onzekerheid. Corona, besmettingen, gedeeltelijke lockdown, maatregelen, testen, vaccineren, boosteren, afstand, enz. Voor heel veel mensen valt het opnieuw niet mee. Hoe houden we de moed erin?

Ik denk niet door complot-denken. Ik wil iedereen ook oproepen om na te denken: hoe help je onze samenleving en elkaar in het dagelijkse leven? Ik zou eigenlijk wel een geluid willen laten horen van hoop en liefde. Iets wat iedereen begrijpt of verwarmt.

Daarom heb ik bedacht dat om deze keer een aantal christelijke principes te publiceren. Juist om tijdens deze periode perspectief en hoop te bieden en daarbij te verwijzen naar Bijbelgedeelten. Ik heb een aantal christelijke principes uiteengezet.

Denk aan elkaar
Juist in een tijd van beperkingen is het extra belangrijk om aan elkaar te denken. Wat mij betreft moet dat gewoon voorop staan. Vraag je hierbij af hoe je een ander helpt op dit moment? Waarmee en hoe? En hoe sluit je niemand uit?
Lees hierbij het het verhaal van de barmhartige Samaritaan.
Lees verhaalgemakkelijke versie

Wees gehoorzaam
Gehoorzaamheid is denk ik zinvol als je tegelijk ook aan elkaar denkt en daarbij gehoorzaam aan God bent. Wat ik mooi vind is dat veel bedrijven, instellingen en kerken zich iedere keer aanpassen en de maatregelen nemen en tegelijk de dagelijkse gang door laten gaan. Ik kan het altijd erg waarderen als mensen creatief zijn in een ingewikkelde situatie.
Misschien zijn Daniël en vooral zijn drie vrienden hierbij wel een mooi voorbeeld om je te laten inspireren.
Lees verhaalgemakkelijke versie

Geef het goede voorbeeld
Dit principe helpt denk ik altijd heel goed. Als je zelf een mooi voorbeeld geeft steekt dat anderen aan (andersom helaas ook). Je ziet dat ook wel om je heen. Volgens mij is het in deze tijd belangrijk om zoveel mogelijk tegenstellingen te voorkomen en waar mogelijk deze te overbruggen, of misschien gewoon te omzeilen.
Lees hierbij het verhaal van David, Nabel en Abigaïl.
Lees verhaalgemakkelijke versie

Verdraag onrecht
Dit is denk ik het moeilijkste. Als het anders gaat als dat je wilt of vindt kun je bidden voor anderen. Maar juist ook voor hen die het je moeilijk maken. Dat is ook iets wat we voor elkaar in deze crisis kunnen doen. Ik denk dat je dan het meeste kunt leren van Jezus. Hij kwam naar deze wereld en heeft alle onrecht over zich heen laten komen en bad voor anderen en gaf Zijn leven.
Lees in de Bijbel, met Kerst kwam Jezus naar de aarde.
Lees verhaalgemakkelijke versie

Ik moet eerlijk zeggen dat het mij ook niet altijd meevalt. Als mens val je nogal snel terug op de meer negatieve kanten die er zo uit kunnen komen. Maar de boodschap van God is dat Hij juist het mooie wil geven en leren. Hij kan je hiermee gaan helpen als je tot Hem bekeert en op Hem gaat vertrouwen.

Ik ben wel benieuwd wat je van deze principes vindt. Voor mij is de Bijbel een belangrijk uitganspunt. Ik ben benieuwd of je dit ook zonder de Bijbel zou kunnen doen? Of vind je deze principes nou echt typisch christelijk? Stuur gerust je reactie.

023-head2

Dit artikel is gepubliceerd door Arjan Lobbezoo initiatiefnemer van deze website. Ik ben in het dagelijkse leven werkzaam binnen de ICT en publiceer regelmatig artikelen en columns.

Heb je vragen over dit artikel of over het geloof? Neem dan gerust eens contact op. Dit kan via mijn persoonlijke website of via het contactformulier