Wat betekent Goede Vrijdag?

Ieder jaar komt Goede Vrijdag terug op de kalender. Een vrijdag voor de Paasdagen. Maar wat betekent Goede Vrijdag en wat heeft deze dag te maken met Pasen?

Mogelijk weet je dat het iets te maken heeft met geloof: met Jezus. Dat klopt. Goede Vrijdag is de dag waarop christenen denken aan Jezus die stierf aan het kruis.

Dit is een verhaal wat je misschien wel kent en eerder hebt gehoord. Met Kerst is Jezus naar de aarde gekomen. Daarna heeft Hij ongeveer 33 jaar op aarde geleefd en Zijn leven eindigt op Goede Vrijdag, aan het kruis.

Je zou denken waarom is het dan een Goede Vrijdag? Want alles lijkt erop dat het verkeerd en verdrietig afloopt en dat is in zekere zin ook zo. In dit Bijbelmoment ga ik proberen om dit uit te leggen.

Veel van de volgelingen van Jezus begrepen het ook niet. Zij hoopten dat Jezus een aards Koninkrijk zou oprichten en de vijanden verjagen. Dit gebeurde niet en het eindigde voor zijn volgelingen in verdriet, want Jezus stierf.

Maar er gloort hoop. Want Jezus wist heel goed wat Hij deed. Hij wilde de dood ingaan om de straf te dragen die wij mensen verdient hebben. Om vrede te maken tussen God en de mensen. Het was nodig dat Hij dit deed. Denk daar eens over na.

Na drie dagen is Jezus opgestaan en dat vieren we met Pasen. Er komt weer een nieuwe begin! Lees hierover dit artikel: Pasen – Jezus is opgestaan.

Wat kun je met dit verhaal?

  • In de Bijbel kun je dit verhaal teruglezen (zie tips)
  • Begrijp je het niet goed? Ook voor de volgelingen van Jezus ging Hij een andere weg.
  • Na Pasen legt Jezus hen uit waarom hij de dood in moest gaan. Hij deed dit uit liefde.
  • Door het lijden en sterven van Jezus is namelijk nieuw leven mogelijk, ook voor jou.
  • Door het geloof in Hem kun je vergeving van zonden ontvangen en behouden worden!

Wil je meer weten hierover? Lees in de Bijbel, bezoek een kerkdienst of neem eens contact op om bij te praten.

023-head2

Dit artikel is gepubliceerd door Arjan Lobbezoo initiatiefnemer van deze website. Ik ben in het dagelijkse leven werkzaam binnen de ICT en publiceer regelmatig artikelen en columns.

Heb je vragen over dit artikel of over het geloof? Neem dan gerust eens contact op. Dit kan via mijn persoonlijke website of via het contactformulier